Evoluutiosta lapsille

17.2.2011

Elämän kehitys

Stephen Webster

Suom. Iiris Kalliola

Otava 2000.

 

 

 

 

 

 

 

Kun lapsi katkaisee ruuhkabussin ajatuksiinsa vaipuneen hiljaisuuden kysymällä heleällä äänellä ”äiti, mistä ensimmäinen ihminen tuli?”, on helpointa todeta, että olemme menossa kirjastoon, katsotaan sieltä jokin kirja aiheesta. Ja kyllähän sieltä kirja löytyi. Varsinaisesti tämä  Elämän kehitys -tietokirja on tarkoitettu paljon vanhemmille lapsille kuin 4-vuotiaille, mutta kuvineen käy tarkoitukseensa: evoluution ja ihmisen kehityshistorian selittämiseen.

Tunti taisi mennä kun äiti mutkia oikoen ja vain muutaman luvun valiten selitti lapselle ihmisen evoluution pääpiirteissään. Eri asia on sitten, paljonko kaikesta jäi neli-vuotiaalle mieleen. Kovasti aihe kyllä kiinnostaa ja lisää selitystä olisi pitänyt saada. Myöskään se, että koko kirjaa ei käydä läpi, ei meinannut mennä millään perille. Teksti kirjassa on vielä tuon ikäiselle liian vaikeaa, joten kirjaa ei voi suoranaisesti lukea vaan sisältö on selitettävä – mistä riittää haastetta aikuisellekin. Toisaalta tämä kirja kelpaisi alakoululaisellekin aiheeseen tutustumiseen.

Kuvia on paljon, ne ovat loistavia väreissään ja niistä riittää ihmeteltävää, kuten se ovatko ihmisapinat apinoita vai ihmisiä ja miksi piirroskuvan homo habilis -lapset nännättävät toisilleen ihan kuin ihmislapsetkin. Piirroskuvat homo erectuksesta, homo habiliksesta ja homo sapiensista, samoin kuin kuvat eri lajien kallojen eroista auttoivat merkittävästi lajien kehityksen selittämistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: